دکترصفوی

دستورالعمل های بعد ازاتمام درمان

 

پس از اتمام درمان فعال ارتودنسی و خارج نمودن دستگاه ها از دهان ، دندانها کمی لق می باشند و لازم است در جای خود ثابت شوند تا به حالت قبل از درمان برنگردند. برای اینکار ارتودنتیست  شما پلاکهای متحرک Removable Retainer  و یا نگهدارنده های ثابت Fixed Retainer or Splint را تجویز می نماید . در صورت عدم همکاری شما در استفاده از این وسایل ، مطمئنا دندانها به سمت حالت اولیه خود شروع به حرکت خواهند کرد که درست کردن مجدد آنها فقط با سیم یا براکت ارتودنسی ممکن خواهد شد . در این صورت هیچ گونه مسئولیتی متوجه ارتودنتیست نخواهد بود .

مدت استفاده از پلاک متحرک در افراد مختلف متفاوت است ، در سنین پائین این زمان کمتر بوده و در سنین بالاتر این مدت افزایش می یابد. حتی در بعضی از افراد باید برای همیشه باشد . حداقل استفاده از پلاک در ۶ ماه ۲۴ ساعته و ۶ ماه بعد، از شب تا صبح خواهد بود .

 

نگهدارنده ثابت

bonded-retainer

این نگهدارنده شامل یک سیم نازک اسن که توسط متخصص پشت دندانهای جلو بالا و پایین چسبانده می شود . از مزایای نگهدارنده ثابت این است که تا زمانیکه این سیم سالم باشد از حرکت ناخواسته دندانها جلوگیری کرده و از لحاظی مطمئن تر از پلاک متحرک می باشد . همچنین با توجه به کم حجم بودن و مخفی بودن پشت دندانها بر خلاف نوع متحرک ، مشکلات صحبت کردن و یا نازیبایی را نخواهد داشت . بیمار بایستی مراقب باشد که حین غذاخوردن موجب شکستن آن نشود و نیز بعد از خوردن باید با حرکت مسواک از پایین به بالا و به دفعات ، نگهدارنده را کاملا تمیز کند . عبور نخ دندان از زیر آن مشکل است . می توان نخ دندان را بصورت مایل طبق روش آموزش داده شده توسط پزشک استفاده کرد . چنانچه بیمار در اثر بی احتیاطی باعث شکستن آن شود بایستی هر چه سریعتر با مراجعه به ارتودنتیست یا متخصص دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی مجددا آنرا تصحیح کند تا از برگشت نتایج درمان جلوگیری شود . مدت زمان باقی ماندن این نوع نگهدارنده در افراد مختلف متفاوت بوده و حتی در برخی افراد تا سالها در محل حفظ می شود .

نگهدارنده متحرک

dr safavi
دکتر-صفوی

مزیت این پلاک نسبت به نوع ثابت امکان خارج کردن حین غذا خوردن و مسواک زدن است . البته در بقیه اوقات شبانه روز، چه خواب و چه بیداری بایستی از پلاک استفاده شود تا از برگشت نتایج درمان جلوگیری کند . هر گونه سهل انگاری در استفاده از پلاک و یا تغییر در اجزاء آن می تواند مشکل ساز شود . لذا چنانچه پلاک متحرک را انتخاب می کنید بایستی در استفاده از آن همکاری بسیار خوبی داشته باشید. یکی از مشکلات پلاک متحرک نسبت به نوع ثابت، تغییر در نحوه صحبت کردن بیمار است . البته اغلب طی یکی دوهفته اول بیمار خود را با آن وفق داده و صحبت کردنش بهتر می شود . برای تطبیق سریعتر بهتر است در روزهای اول بیمار با صدای بلند و بیشتر صحبت کند و یا با صدای بلند مطالعه نماید.

دونوع نگهدارنده متحرک وجود دارد :

  • نگهدارنده متحرک معمولی : این نگهدارنده مشابه سایر پلاکهای متحرک شامل یک قسمت نسبتا حجیم لاکی (آکریلی) پشت دندانها و یک سیم روی دندانهای جلو می باشد. این نوع نگهدارنده نسبت به بقیه انواع نگهدارنده ها، زیبایی کمتری دارد .
  • نگهدارنده متحرک شفاف: این نگهدارنده بدون سیم و کاملا شفاف است و زیبایی بهتری از نوع معمولی دارد ولی به نسبت آسیب پذیرتر است و به مراقبت بیشتری نیاز دارد .